اتحادیه اروپا درحال تصویب مجموعه اصلاحات قوانین مرتبط با پذیرش و اسکان مجدد پناهجویان است. با این حال لهستان و مجارستان روز جمعه در جریان نشست سران این اتحادیه، از تصویب نتایج مشترک در این باره ممانعت کردند.
حال رئیس کمیسیون اروپا میگوید که تصویب این اصلاحات از مسیر کسب رای «اکثریت کیفی» ممکن است.
اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا روز دوشنبه ۳ ژوئیه در جریان سفر رسمی خود به مادرید، پایتخت اسپانیا به مناسبت آغاز دوره ششماهه ریاست این کشور بر شورای اروپا گفت: «معاهدات تاسیس اتحادیه اروپا، بر این کار صحه میگذارند و ما به آن عمل میکنیم.»
«اکثریت کیفی»
بر اساس قوانین اروپا، اگر توافقی با رای موافق حداقل ۵۵ درصد از کشورهای عضو اتحادیه اروپا که حداقل ۶۵ درصد جمعیت کل این اتحادیه را نمایندگی میکنند حاصل شود، «اکثریت کیفی» حاصل شده و هیچکدام از کشورها نمیتوانند آن را وتو کنند.
مخالفت روز جمعه لهستان و مجارستان، درواقع در واکنش به توافقی بزرگ برای اصلاح سیستم مهاجرت کنونی بود که در اوایل ماه جاری در نشست وزرای کشور اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ حاصل شده بود.
این سیستم جدید از «همبستگی اجباری» سخن به میان میآورد و به کشورهای عضو سه گزینه برای مواجهه جمعی با جریانهای مهاجرتی ارائه میداد.
به عبارت دیگر کشورهای عضو موظف میشدند که برای حل بحران مهاجرت به اتحادیه اروپا، یکی از سه گزینه «پذیرفتن تعدادی از پناهجویان جابجا شده، پرداخت ۲۰ هزار یورو برای هر متقاضی رد شده، یا تامین مالی پشتیبانی عملیاتی مانند فراهم آوری زیرساختها و حمل و نقل» را انتخاب کنند.
دولتهای ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان و ماتئوش موراویتسکی، نخستوزیر لهستان این تصمیم را «کودتاگونه» خواندند و خواستار این شدند که هر گام دیگری در جهت اصلاح قوانین مربوط به مهاجرت تنها با «اجماع آرا» و بصورت «داوطلبانه» برداشته شود.
اما خانم فن درلاین روز دوشنبه با رد این درخواست، بر پایه معاهدات تاسیس اتحادیه اروپا گفت: «بخشهای نخست و مهم پیمان مهاجرت و پناهندگی نیز بنا بر معاهدات اتحادیه اروپا، با اکثریت کیفی تصویب شده است و دیگر بخشها نیز به همین منوال پیش خواهد رفت.»
او خاطرنشان کرد که اتحادیه اروپا در «نقطه بحرانی» قرار دارد و تغییری که در جو کنونی این اتحادیه بوجود آمده، «اصلاح قوانین مربوط به مهاجرت» را از هر زمان دیگری ضروریتر میکند.
فن درلاین تاکید کرد: «ما میخواهیم باهم به جلو حرکت کنیم.»